pondělí 19. prosince 2011

24. Google Scholar

1) Vyhledávání informaci o kreslední z různých zdrojů.

2) Cílem je, že mohou návštěvníci kurzu vyhledávat z jednoho místa informace z mnoha oborů a zdrojů: recenzované články, dizertační práce, knihy, abstrakty a články, od akademických nakladatelství, odborných společností, archivů preprintů a dalších odborných organizací.

3) Pro tuto aktivitu mi přijde nejvhodnější nová služba Google Scholar, která představuje jednoduchý způsob uceleného vyhledávání odborné literatury. Služba Google Scholar jim pomůže identifikovat ty nejrelevantnější zdroje na poli výzkumu.

Funkce služby Google Scholar:


Vyhledávání rozmanitých zdrojů z jednoho místa
Hledání článků, abstraktů a citací
Nalezení celého článku v knihovně či na webu
Informace o klíčových článcích v jakémkoli oboru i umění

Cílem služby Google Scholar je třídit články tak, jak to dělají výzkumní pracovníci – vzít v potaz celý text každého článku, autora, publikační zdroj, ve kterém se článek objevil a kolikrát byl citován v jiné vědecké literatuře. Nejrelevantnější výsledky se vždy objeví na první stránce.

4) Jako příklad uvádím stejně jak u Google obrázky příklad, jak se s webovou aplikací zachází.






5)  Index vyhledávače Google Scholar zahrnuje veřejně přístupný obsah, ovšem knihy i články přístupné pouze uživatelům placených archívů jako ACM Digital Library či IEEE Xplore.
Podobně jako internetový prohledávač, i Google Scholar prohledává plný text dokumentů, navíc umožňuje omezit výsledky vyhledávání podle autora, vydavatele, data publikace, předdefinovaných tematických okruhů či části titulu hledaného dokumentu.


6) http://scholar.google.cz/intl/cs/scholar/about.html

Žádné komentáře:

Okomentovat