pondělí 19. prosince 2011

14. Delicious

1) Ukládání, třídění a sdílení záložek související s kreslením

2) Cílem je právě to třídění a sílení záložek, které obsahují zajímavé odkazy na malování, či kreslení a tomu podobné. Na jednotlivé záložky můžeme dát tagy, abychom si přesněji roztřidili jednotlivé odkazy a můžeme na ně vložit i náš komentář, což se bude hodit, až těch záložek budeme mít hodně. Stačí se pak podívat na komentář a budem hned o něco chytřejší.

3) A právě toto nejlépe umožňuje aplikace Delicious. Je to bezplatná webová služba určená k ukládání, třídění a sdílení záložek (tj. internetových odkazů). Delicious založil v roce v 2003 Joshua Schachter a v roce 2005 je prodal Yahoo!. V dnešní době má tato služba uloženo přes 1 500 000 záložek. Záložky si můžete opatřit tagy, podle kterých je možné následně v záložkách vyhledávat, můžete k nim psát krátké poznámky či anotace. U každé záložky se také zobrazí datum uložení a počet osob, které si danou záložku také uložili. Uložené odkazy můžete samozřejmě také importovat či exportovat.

4) Pomocí Delicious jsem si našla pár odkazů, které mě zaujaly, a které by mohly zaujmout i návštěvniky kurzu kreslení. Práce je velmi snadná hlavně díky instruktážnímu videu, která vás navede a které vše vysvětlí. Najdete ho na internetových stránkách http://www.delicious.com/. Stačí si vytvořit účet, přihlásit se, podívat se na video a můžete začít tagovat! Odkaz na můj účet: http://www.delicious.com/martina9



5) Velkou nevýhodou tohoto programu je v současné době jeho nejistá existence!!
Záložkovací služba Delicious prý končí. Od jejího vzniku v roce 2003 se jednalo o populární službu určenou k ukládání a sdílení záložek na zajímavé webové stránky mezi přáteli. V roce 2005 službu koupila společnost Yahoo. Tento týden (týden před vánocema) se objevila (zatím nepotvrzená) zpráva, že Yahoo plánuje službu Delicious ukončit.  Ukončení Delicious nebylo zatím definitivně potvrzeno a pak i kdyby bylo, nedošlo by k němu okamžitě.
Byla by to škoda, tento program mi vyhovoval a práce s ním byla velmi jednoduchá, i když graficky to nebylo zrovna nejhezčí.

6) http://nastroje.knihovna.cz/katalog-nastroju/citace-a-bookmarking/bookmarking/Delicious
   

Žádné komentáře:

Okomentovat