pondělí 19. prosince 2011

25. Google Nákupy

1) Nákupy na kurz kreslení.

2) Cílem je nakoupit odpovídající vybavení potřebné na kurz kreslení, kvalitní štětce, stojany, barvy papíry, plátno, rámy apod.

3) Pro tuto aktivitu jsem zvolila aplikaci Google Nákupy. Vyhledávač zboží je nejenom v češtině, ale prohledává i české e-shopy. Stačí zadat požadované produkty a začít nakupovat.Google spustil novou službu s názvem Nákupy, která je zaměřená na výběr a vyhledávání zboží. V zásadě funguje velice podobně, jako její populární konkurenti Zboží.cz nebo Heuréka. Uživatel zadá název hledaného zboží a Google mu nabídne seznam obchodů, kde je možné jej zakoupit včetně ceny.
Vyhledávající může samozřejmě také zjemnit parametry. Je přítomná funkce na vytvoření cenového intervalu, hledání dle klíčových slov (včetně negací) a k dispozici jsou také dva módy zobrazení výsledků. Vyhledané zboží je pak možné řadit například podle ceny, relevance, dopravy zdarma atp. Nechybí tedy nic podstatného.

4) Stejně jako u minulých Google aplikací uvedu příklad, jak se s aplikací zachází. Studenti zadají
http://www.google.cz/prdhp?hl=cs&tab=ff do pole vyhledávání vloží například malířský stojan a dají vyhledat, pak už je na účastnících kurzu, který stojan z nabídky si vyberou a za kolik.





5) Musím říct, že lepší dobu si na spuštění této aplikace Google vybrat nemohl - na předvánoční nákupní horečku. Nevýhodou je, že data zadávají samotní obchodníci, což může být kontraproduktivní: na jednu stranu se sem dostanou informace prodejce, je možné zmínit například nadstandardní příslušenství, bonusy či dárky, na stranu druhou je zde jistě možný problém relevance a nechtěné reklamy. Navíc je v tomto oboru obrovská konkurence, např. Heuréka. Je jen otázkou času, jestli Google tuhle aplikaci nezruší.


6) http://www.lupa.cz/clanky/google-nakupy-prichazeji-na-cesky-trh/

24. Google Scholar

1) Vyhledávání informaci o kreslední z různých zdrojů.

2) Cílem je, že mohou návštěvníci kurzu vyhledávat z jednoho místa informace z mnoha oborů a zdrojů: recenzované články, dizertační práce, knihy, abstrakty a články, od akademických nakladatelství, odborných společností, archivů preprintů a dalších odborných organizací.

3) Pro tuto aktivitu mi přijde nejvhodnější nová služba Google Scholar, která představuje jednoduchý způsob uceleného vyhledávání odborné literatury. Služba Google Scholar jim pomůže identifikovat ty nejrelevantnější zdroje na poli výzkumu.

Funkce služby Google Scholar:


Vyhledávání rozmanitých zdrojů z jednoho místa
Hledání článků, abstraktů a citací
Nalezení celého článku v knihovně či na webu
Informace o klíčových článcích v jakémkoli oboru i umění

Cílem služby Google Scholar je třídit články tak, jak to dělají výzkumní pracovníci – vzít v potaz celý text každého článku, autora, publikační zdroj, ve kterém se článek objevil a kolikrát byl citován v jiné vědecké literatuře. Nejrelevantnější výsledky se vždy objeví na první stránce.

4) Jako příklad uvádím stejně jak u Google obrázky příklad, jak se s webovou aplikací zachází.






5)  Index vyhledávače Google Scholar zahrnuje veřejně přístupný obsah, ovšem knihy i články přístupné pouze uživatelům placených archívů jako ACM Digital Library či IEEE Xplore.
Podobně jako internetový prohledávač, i Google Scholar prohledává plný text dokumentů, navíc umožňuje omezit výsledky vyhledávání podle autora, vydavatele, data publikace, předdefinovaných tematických okruhů či části titulu hledaného dokumentu.


6) http://scholar.google.cz/intl/cs/scholar/about.html

23. Facebook

1) Komunikace, sdílený zpráv a zajímavostí a také založení stránky kurzu kreslení na sociální síti.

2) Cílem v první řadě bylo založení stránky o kurzu kreslení, aby se účastníci kurzu mohli do této skupiny následně přidat a sdílet své názory prostřednictvím vložit komentář. Na těchto stránkách se také budou dovídat různé aktuality a změny, které se staly na Google Sites a na blogu, ale i takové které tam vepíšu.

3) Pro tuto aktivitu mi přijde rozhodně nejvhodnější aplikace Facebook, což je socíální síť, která umožňuje komunikaci s přáteli, spolupracovníky, spolužáky a lidmi z okolí. Na Facebooku můžete kontaktovat přátele, nahrávat neomezené množství fotek, přidávat odkazy a videa a budete mít informace o svých známých.

Facebook je ve své podstatě internetová stránka, která vám pro zaregistrování a přihlášení umožní vytvořit si svůj profil a navazovat kontakty s dalšími lidmi – odtud slovo sociální. Facebook tyto kontakty nazývá “přáteli”, ale je jen čistě na účastnících kurzu, zda si mezi své přátele na Facebooku přidaji pouze lidi, které osobně znaji a jsou tedy jejich přátelé z reálného života, nebo budou udržovat síť kontaktů s lidmi, které znají třeba jen přes internet.

Co vše můžou návštěvníci kurzu na facebooku dělat:


Vyplnit svůj profil
Hledat přátele
Sdílet svoje fotky, videa nebo texty
Doporučovat zajímavý odkaz na internetu přátelům
Posílat si soukromé zprávy
Plánovat a organizovat akce
Organizovat skupiny

O Facebooku jsem se již zmiňovala na svém PLE
http://jablunkovamnfv.blogspot.com/

4) Založila jsem na Facebooku stránku pro kurz kreslení. Stačí mít na Facebooku profil a kliknout na odkaz vytvořit stránku. Pak už ji stačí jen pojmenovat a začít vkládat obrázky, odkazy, psát aktuality, myšlenky, prostě cokoli, co bysme chtěli našim studentům sdělit. Oni mohou na oplátku také vkládat, jak obrázky tak komentáře. Odkaz na stránku: http://www.facebook.com/#!/pages/NMV-2011-Kurz-kreslen%C3 AD/135903333186075



5) Přednosti Facebooku jsou obrovské, je to snad nejvíce využívaná webová aplikace a sociální síť nejen v ČR. Velká přednost tkví v tom, že můžeme být se studenty neustále v kontatku, například můžeme chatovat. můžeme si posílat i soubory. A když pominu teď kurz kreslemí, tak pro mě osobně byl největší přínost v tom, že mám obrovskou rodinu nejen po celé ČR ale i světě, a právě díky této aplikaci můžeme i tak nadále zůstat v kontaktu. Nevýhoda je v možném zneužití údajů.


6) http://cs-cz.facebook.com/permalink.php?story_fbid=226923273985897&id=118180884860137
    http://www.fb1.cz/obecne-o-facebook/co-je-to-facebook

22. Twitter

1) Komunikace prostřednictvím sociální sítě

2) Cílem je, aby spolu účastníci kurzu nekomunikovali pouze přes Facebook, ale aby našli i další sociální sítě, přes které mohou komunikovat. Navíc ještě se občas i najdou takoví, kteří nemají Facebook a dávají přednost jiným sociálním sítím.

3) Zvolila jsem si sociální síť Twitter, což je webová služba umožňující publikování krátkých textových zpráv. Zprávy na Twitter je možné odesílat mnoha způsoby. Jedním z nejpoužívanějších způsobů je odesílání zpráv na twitter z mobilního telefonu
Twitter je současně třetí největší sociální sítí. Na prvním místě bychom našli populární Facebook. Na dalším místě pak sociální síť MySpace (ta je populární především v USA a dalších angolofoních zemích). Na třetím místě je pak Twitter.

Účastníci kurzu si mohou najet na
http://www.twitter.com/, zaregistrují a pak už je postup podobný jak na facebooku, najít si přátelé a začít komunikovat.

4) Také jsem si založila účet na Twitteru, abych mohla komunikovat s návštěvníky kurzu.




5) Podle mě je velkou nevýhodou, že se nedá nastavit do češtiny díky tomu může být i dosti nepřehledný. Kdyby Facebook nefungoval na podobném principu, skoro bych se v něm nevyznala a účastníci kurzu možné také ne. I grafika není příliš na vysoké úrovni.


6) http://twitter.jak-na-to.eu/co-je-to-twitter/

21. iGoogle

1) Personalizovat domovskou stránku.

2) Cílem je vytvoření si takovou domovskou stránku , která nám bude nejvíce vyhovovat o kultuře a umění a to už od úvodního motivu záhlaví přes různé gadgety, které si můžou účastníci kurzu přidávat dle svojí libosti.

3) iGoogle je personalizovaná domovská stránka.
Služba iGoogle umožňuje vytvořit personalizovanou domovskou stránku. Horní část této stránky obsahuje vyhledávací pole Google, pod nějž můžete umístit libovolný počet gadgetů dle vlastního výběru. Gadgety mohou mít mnoho podob a lze díky nim přistupovat k aktivitám a informacím na celém webu, aniž byste museli opustit stránku iGoogle. Gadgety umožňují provádět následující akce:
  • zobrazení nejnovějších e-mailových zpráv služby Gmail,
  • čtení titulků ze služby Zprávy Google a z dalších předních zpravodajských zdrojů,
  • zobrazení předpovědi počasí, informací o cenách akcií a programech kin,
  • ukládání záložek umožňujících rychlý přístup k oblíbeným stránkám z kteréhokoli počítače.
4) Jako příklad pro ostatní účastníky kurzu vložím obrázek, jak by mohla vypadat personalizovaná hlavní strana na Google.


 
5) Google jako jediný umožňuje v takové velké míře personalizovat svoji hlavní stránku. Jistě i ostatní vyhledávače to umožňují, ovšem zdaleka ne v takovém rozsahu. Je to velmi příjemné, když si může dotyčný nastavit stránku, kterou naštěvuje nejčastěji tak, jak chce s informacemi, které chce!

20. Google obrázky

1) Vyhledání obrázků, souvisejících s uměním.

2) Cílem je najít ten obrázek, který by se mi k daném tématu nejvíc hodil. Například chci si najít obraz Dáma s hranostajem, stačí tento název jenom zadat do vyhledávání a pak už jen z velké nabídky jeden vybrat. Tyto obrázky také mohou být využity na blogu, facebooku a na webových stránkách.

3) Podle mě je nejlepší nástroj Obrázky Google. Nejpropracovanější vyhledávání obrázků na webu. Google Images rozšířilo možnosti vyhledávání o vyhledávání „podobných“ obrázků. Stačí nahrát vlastní obrázek či předložit obrázek z internetu a Google najde obrázky, které jsou mu podobné. Vyhledávání podobných obrázků je dostupné pomocí ikonky fotoaparátu vedle vyhledávacího políčka.
Stačí si zadat http://www.google.cz/imghp a do vyhledávání napsat co potřebujeme a pak už jen vybíráme.

4) Uvedu ve ještě větší zjednodušení jak se s aplikací zachází.



5) Tuto aplikaci budou účastníci kurzu určitě využívat velmi často, protože zde najdou všechny možné obrázky z různých kurzů i klasické malby od nejslavnějších světových mistrů. Tato aplikace obsahuje neuvěřitelné množství obrázků z celého světa. A určitě ji budou využívat i mimo kurz stejně jako já. Navíc si mohou při vyhledávání i nastavit velikost a typ obrázků.

6) http://www.justit.cz/wordpress/2011/06/17/google-umi-hledat-obrazky-podle-predlozeneho-obrazku/

19. Google Kalendář

1) Vytvoření docházky na kurz kreslení.

2) Cílem je, aby účastník měl neustále k dispozici informace o tom, kolikátého a v kolik hodin si zvolil docházku do kurzu. Může si to i barevně odlišit od ostatních jeho docházek. A přidat si i nějaké popisky k tomu.

3) Pro tuto aktivitu mi přišel nejvhodnější Google Kalendář. Google Kalendář je bezplatná webová aplikace pro organizaci času, která vám umožní udržet krok se všemi důležitými událostmi vašeho života. Aplikace je v češtině a nabízí možnost zaslání upozornění na mobilní telefon či sdílení s přáteli.

Pro využití služby Google Kalendář je třeba mít nainstalován některý z podporovaných prohlížečů:

Microsoft Internet Explorer 6.0
Mozilla Firefox 1.0.7 nebo novější
Safari 2.0.3 nebo novější
Ve všech prohlížečích musí být povolen jazyk JavaScript a soubory cookie.


Stačí si najet na https://www.google.com/calendar/render?hl=cs a hned se jim zobrazí kalendář na daný měsíc, v levo je nabídka vytvořit a už se jen vybírají dny, kdy se má kurz konat a vybírá se možnost jakou barvou si to zapíši. Samozřemě opět, stejně jako u všech ostatních aplikací Google musíte mít na Googlu založený účet.

4) Pro příklad sem uvádím příklad, kdy jsem založila kalendář na konec leden. Každý kurz se bude konávat vžy ve čtvrtek a dotyčný si mohl vybrat, jestli bude chodit od 15 do 17 nebo od 17 do 19. Podle toho, které jim více vyhovuje ať už z pracovních důvodů nebo z osobních.

Odkaz:
https://www.google.com/calendar/render?hl=cs




5) Velkou výhodou je, že je v češtině, protože pro někoho orientovat se v kalendáři plném schůzek například v angličtině nemusí být vůbec přehledné. Stačí si vždy najet napříslušný měsíc, napsat si všechny povinnosti, a pak už se nemusí člověk o nic strachovat, protože si to poznačil, nemusí se bát, že na něco zapomene.  Nelíbí se mi ovšem moc grafika.


6) http://www.netnews.cz/www/cz/uzitecne-nastroje/google-kalendar-dokonaly-pomocnik-pro-organizaci/

18. Skype

1) Komunikace členů kurzu kreslení

2) Cílem je, aby spolu účastníci kurzu komunikovali. Navíc umožnit pro majitele webové kamery i klidně pozorovat celou hodinu, kdyby zrovna nemohl přijít na hodinu. A nebo tak klidně absolvovat celý kurz.

3) Vybrala jsem nástroj Skype, je to peer-to-peer program, který umožňuje provozovat internetovou telefonii a videohovory, Instant messaging jakož i přenos souborů. Komunikace probíhá decentralizovaně přes různé počítače zapojené v síti Skype, centrální server pouze ověřuje veřejný klíč uživatele při přihlášení do sítě.
Stačí si někde na internetu, třeba na slunečnici.cz najít tento program a stáhnout, instalace je lehká a pak už můžou jen přidávat kontakty na členy kurzu.
O nástroji také na mém blogu
http://jablunkovamnfv.blogspot.com/

4) Já jsem si tento program také stáhla, abych mohla komunikovat se členy kurzu.





5) Velkou výhodu toho nástroje spatřuji zejména v propojení se sociální sítí. Jakmile máme účet třeba na facebooku a stáhneme si tento program, automaticky se napojí na všechny, co mají skype a co je máme v přátelích. Navíc můžeme komunikovat i tak, že se navzájem vidíme, ovšem ne každý má webovou kameru. A někdy je přenos velmi trhaný!


6) http://cs.wikipedia.org/wiki/Skype

17. Google Maps

1) Vyhledání trasy na kurzy kreslení, které se budou konat v Otrokovicích.

2) Cílem je naplánovat si trasu, jak se dostane na kurz, který se bude konat v Otrokovicích na Společenském domě. Naplánovat si ji tak, aby byla co možná nejkratší.


3) Umožňuje zobrazení satelitních a terénních snímků, map měst s ulicemi, vyhledávání firem a tras. Tento program určitě každý nejednou sám vyzkoušel, když hledal nějakou adresu. Z této stránky se dá daná mapa i vytisknout, takže pokud někdo nemá GPS, tak se může řídit podle mapy, kterou si vytiskl z Google Maps.
Stačí si zadat http://maps.google.cz/, kliknout na vyhledat trasu a potom do políčka označeného A Otrokovice a do políčka B název města či vesnice z kama účastník kurzu pochází. A pak už jen stačí kliknout na vyhledat trasu. Zjistí si o to, jak dlouho mu bude trvat, než se do Otrokovic dostane.

4) Vytvořila jsem dvě trasy. Jedna vede z města, konkrétně Zlína, a ta druhá z vesnice Racková.





5) Tato aplikace je už možná pro někoho trochu zastaralá, protože častěji využívá GPS, kterou má buďto  nainstalovanou v autě, nebo i v mobilu. Co se mi líbí je, že zobrazuje několik typ map. A pokud si stáhnete plugin aplikaci Google Earth, budou se zobrazovat mapy ve 3D. Navíc si na google Mapy můžeme zapsat i naši firmu a je to jednoduché a zcela bezplatné!


16. Google Books

1) Vyhledání knihy kreslení a malování.

2) Účastníci kurzu si mohou také vyhledat knihy, které se mohou nějakým způsobem dotýkat kreslení. Mohou si účastníci kurzu najít knihy, které je zajímají a obohatit se tak o nové znalosti!

3) Nejlepší nástroj je Google Books, perspektivní a rychle rostoucí zdroj textů volných literárních děl v mnoha světových jazycích, včetně češtiny. Na jednu stranu nabízí možnost získat texty s minimálním úsilím (přinejmenším v porovnání s opisováním či domácím skenováním z papírového originálu), na druhou je často potřeba při přístupu k datům překonávat technické a administrativní překážky.

Pomocí služby Vyhledávání knih Google se prohledává a prohlížejí náhledy milionů knih z knihoven a vydavatelství po celém světě. Služba Vyhledávání knih Google funguje stejně jako webové vyhledávání. Účastníci si mohou zkusit hledat ve službě Vyhledávání knih Google nebo na stránkách Google.cz, až naleznou tu knihu, jejíž obsah odpovídá jemi vyhledávaný výraz.

4) Tento program opravdu patří mezi ty nejlehčí, stačí si zadat
http://books.google.cz/ a do pole vyhledávání vložit název knihy, pokud mají už nějakou vybranou, nebo nějaký výraz, o kterém chtějí zjisit, jestli na něj existuje kniha. Já si to také zkusila.




5) Tato aplikace má velkou výhodu, že když účastník kurzu nechce utrácet za knihy, může se na ni podívat prostřednictvím této služby a nebo když si nebude jistý, jestli je dobrá, tak si může přečíst několik stránek a podle toho se pak rozhodnout. Navíc tato služba i uvádí cenu, počet stran a obsah. Nevýhoda je, že ne všechny knihy, co potřebujeme najít jsou v databázi a když už tam jsou, tak ve většině případů nebývá kniha celá, ale jen vybrané kapitoly.


6) http://cs.wikisource.org/wiki/N%C3%A1pov%C4%9Bda:Jak_na_Google_Books

15. Google Translator

1) Překlad článků nebo zajímavostí o umění z cízích jazyků.

2) Cílem je, aby, když účasník kurzu najde na internetu nějaký zajímavý článek o nových způsobech kreslení, chtěl bysi přečíst životopis nějakého slavného umělce apod., ale byl v jiném jazyce, který neovládal, aby si ho mohl v klidu pomocí této služby přeložit a z daného článku se něco dozvědět.

3) Jeden z nejvyužívanější nástrojů na překlad je podle mě v současnosti Google Translator. Je to bezplatná online překladatelská služba společnosti Google pro okamžitý překlad textů a webových stránek. Myslím si, že Google Translator se nemusí moc představovat, jelikož ho snad všichni znají a nejednou ho využili k práci například při zpracovávání seminárních prací, či překladů abstraktů a různých článků. Ovšem není to úplně stoprocentní překlad a člověk si nemůže být jist, že je to správně.

Stačí zadat
http://translate.google.cz/# a nastavit požadovaný jazyk. Poté do levého okna opíší, nebo vloží text, který chtějí přeložit, zvolí přeložit, a pak v pravém okně mohou číst přeložený text.



5) Tento program mi opravdu pomáhá, když potřebuju něco přeložit. Výhoda je, že dokáže předkládat naráz celé odstavce a ne jen pouze slova či řádky. Ovšem velkou nevýhodou zůstává, že je to překlad ne moc dobrý, se spoustou chyb. Překladač totiž neumí překládat české pády a časy a proto dělá spoustu chyb v překladu.


6) http://translate.google.com/translate_tools?hl=cs

14. Delicious

1) Ukládání, třídění a sdílení záložek související s kreslením

2) Cílem je právě to třídění a sílení záložek, které obsahují zajímavé odkazy na malování, či kreslení a tomu podobné. Na jednotlivé záložky můžeme dát tagy, abychom si přesněji roztřidili jednotlivé odkazy a můžeme na ně vložit i náš komentář, což se bude hodit, až těch záložek budeme mít hodně. Stačí se pak podívat na komentář a budem hned o něco chytřejší.

3) A právě toto nejlépe umožňuje aplikace Delicious. Je to bezplatná webová služba určená k ukládání, třídění a sdílení záložek (tj. internetových odkazů). Delicious založil v roce v 2003 Joshua Schachter a v roce 2005 je prodal Yahoo!. V dnešní době má tato služba uloženo přes 1 500 000 záložek. Záložky si můžete opatřit tagy, podle kterých je možné následně v záložkách vyhledávat, můžete k nim psát krátké poznámky či anotace. U každé záložky se také zobrazí datum uložení a počet osob, které si danou záložku také uložili. Uložené odkazy můžete samozřejmě také importovat či exportovat.

4) Pomocí Delicious jsem si našla pár odkazů, které mě zaujaly, a které by mohly zaujmout i návštěvniky kurzu kreslení. Práce je velmi snadná hlavně díky instruktážnímu videu, která vás navede a které vše vysvětlí. Najdete ho na internetových stránkách http://www.delicious.com/. Stačí si vytvořit účet, přihlásit se, podívat se na video a můžete začít tagovat! Odkaz na můj účet: http://www.delicious.com/martina9



5) Velkou nevýhodou tohoto programu je v současné době jeho nejistá existence!!
Záložkovací služba Delicious prý končí. Od jejího vzniku v roce 2003 se jednalo o populární službu určenou k ukládání a sdílení záložek na zajímavé webové stránky mezi přáteli. V roce 2005 službu koupila společnost Yahoo. Tento týden (týden před vánocema) se objevila (zatím nepotvrzená) zpráva, že Yahoo plánuje službu Delicious ukončit.  Ukončení Delicious nebylo zatím definitivně potvrzeno a pak i kdyby bylo, nedošlo by k němu okamžitě.
Byla by to škoda, tento program mi vyhovoval a práce s ním byla velmi jednoduchá, i když graficky to nebylo zrovna nejhezčí.

6) http://nastroje.knihovna.cz/katalog-nastroju/citace-a-bookmarking/bookmarking/Delicious
   

13. Picasa

1) Umístění sdílených fotografií a maleb z kurzu kreslení

2) Cílem je založit album kurzu, který mohou založit i samotní účastníci kruzu, když budou chtít zveřejnit například svou práci.

3) Vybrala jsem nástroj Picasa tento nástroj umožňuje, aby si pak doma mohli sami upravit obrázky, které se naučili v kurzu kreslení, pokud sami budou chtít. Mohou si díky tomuto programu například z maleb, které vytvořili na kurzu udělat film a pomocí aplikace Picasa umístit na Youtube, Blogu, Twitteru,...Picasa je bezplatný software pro organizaci a úpravu fotografií. Svým jednoduchým ovládáním a množstvím funkcí se dokáže vyrovnat i mnohým komerčním programům na organizaci fotografií. Kromě základních funkcí pro organizaci a správu fotografií umožňuje například objednat tisk fotografií, vytvořit koláž, odeslat fotografie emailem, vytvořit dárkové CD, či nahrát fotografie přímo na váš blog.

Picasa usnadňuje uspořádání fotografií bez nutnosti otevírat prohlížeč. Můžeme si upravit fotografie pomocí kouzelných nástrojů editoru Picnik a uložet je zpět do Picasy. Potom z portrétů klidně můžeme vytvořit portrétní film. V nové verzi se dá také nalézt vylepšený panel vlastností a nově také možnost hromadného nahrávání, díky kterému můžete nahrát celou svou sbírku fotografií. Začít můžete stažením aplikace Picasa ze stránky
http://picasa.google.com.

S aplikací Picasa je také spojena služba Picasa Web Albums, kterou najdete na adrese
picasaweb.google.com. Tato služba je online galerií pro vaše fotografie a to zcela zdarma. Po registraci dostanete prostor 1000MB pro vaše fotografie.

4) Já jsem si stáhla tento program a určitě nikdy nebudu lítovat! Jednoduše se fotka obrázku, kterýúčastníci kurzu namalovali sama automaticky načte do programu Picasa a pak už můžou upravovat dle libosti.




5) Dřive jsem při úpravách fotografií používala program Corel XII popřípadě Corel Draw a musím říct, že práce s těmito programy nebyla zrovna lehká, kdybych se to neučila ve škole, sama doma bych to asi jen těžko pochopila. A v tom se právě webový nástroj Picasa velmi liší, hned jsem vše pochopila, nebylo to vůbec složité. Navíc má tento program i možnosti různých sdílení na internetu a podobně. Musím říct, že snad ani neshledávám žádnou nevýhodu. Výborný nástroj!


6) http://picasa.wz.cz/
    http://picasa.google.com

11. + 12. RSS a Google Reader

1) Odběr zajímavostí o umění

2) Pokud si účastníci kurzu najdou na internetu nějaké zajímavé blogy nebo webové stránky, které se týkají kreslení, mohou si je všechny umístit na jedno místo.

3) Nejvhodnější aplikace jsou RSS a Google Reader. Cílem těchto dvou vzájemně velmi podobných aplikací je, že se pomocí této služby přesunují všechny zprávy a blogy na jedno místo. Do Google Reader se jednoduše vloží odkaz na oblíbený blog nebo webovou stránku a automaticky se najde RSS zdroj. RSS je rodina XML formátů určených pro čtení novinek na webových stránkách a obecněji syndikaci obsahu.Technologie RSS umožňuje uživatelům Internetu přihlásit se k odběru novinek z webu, který nabízí RSS zdroj. Tento zdroj se většinou vyskytuje na stránkách, kde se obsah mění a přidává velmi často (například zpravodajské servery).

Nemusí se nic nadepisovat, vše během chvilky hotové. Google velice chytře doporučuje ostatní zdroje. Google Reader sleduje statistiku čtení článků, vede pěkný graf s počty přečtených článků během měsíce, podle denní doby a podle dnů v týdnu. Články se mohou sdílet s ostatními. Co se týče hledání, pokud budu chtít jakýkoliv výraz v některém článku, který jsem už četla najít, není problém, Google Reader s hledáním problém nemá.

4) Založila jsem si prostřednictvím svého účtu na googlu Reader, do kterého jsem si umístila pár zajímavých odkazů, které se týkají malování nebo klidně i dějin umění. Odkaz:
http://www.google.cz/reader/view/?hl=cs&tab=wy

5) Google Reader je jednou z nejznámějších webových čteček. Svou popularitu získává nejen díky slovutnému jménu svého výrobce, ale také díky atraktivnímu mixu funkcionality a jednoduchosti ovládání. Všechy zajímavé odkazy po ruce na jednom místě.


6) http://cs.wikipedia.org/wiki/RSS
    http://interval.cz/clanky/google-reader-uzivatelsky-privetiva-ctecka-rss/

10. Myšlenkové mapy

1) Utřídění a uspořádání základních vědomostí

2) Cílem je vytvoření myšlenkové mapy, aby si každý účastník kurzu v hlavě utřídil myšlenky jaké jsou například jednotlivé styly kreslení, jaké existují zásady malování. Myšlenkové mapy se dají kreslit i ručně, ovšem dnes 21. století už je nejlepší způsob pomocí webové aplikace.

3) Pro tuto aktivitu jsem si zvolila nástroj MindMeister, který je i zdarma na internetu, stačí se zaregistrovat. Pod označením myšlenková mapa si představím graficky zpracované schéma většinou s jedním výchozím bodem, které navazuje vazby mezi slovy nebo obrázky. Provedení mohou být různá od ručně kreslených map až po myšlenkové mapy zpracované počítačovým programem.

Nástroj MindMeister se dá na internetu stáhnout. I ve své základní verzi nabízí MindMeister mnoho užitečných funkcí s velmi jednoduchým, intuitivním ovládáním. Tento nástroj je možné využít ve výuce, pro přípravu přednášek, plánování, brainstorming, vytvoření SWOT analýzy, studenti jej mohou využít při svých školních projektech nebo pro přípravu prezentací, pro snadnější zapamatování věcí nebo jen pro zapsání poznámek, které nechtějí zapomenout.

Když jsem si zkoušela kdysi dělat svou první myšlenkovou mapu, zajímala jsem se hlavně o to, jak vůbec začít a našla jsem si k tomu následující:
Začněte uprostřed prostoru
Témata zařazujte podle toho, jak vám přichází na mysl
Nebojte se obrázků nebo grafických symbolů
Využívejte barev
Nebojte se přeskupovat
Najděte si svůj vlastní styl

O Myšlenkové mapě se něco dozvíte i na mém PLE
http://jablunkovamnfv.blogspot.com/

4) Vytvořila jsem myšlenkovou mapu, která by mohla pomoci účastníkům kurzu, jak už jsem psala v druhém bodě utřídit si myšlenky o stylech nebo zásadách. Odkaz: https://www.mindmeister.com/128945428




5) Nechci se pořád opakovat dokola říkat, že hlavním přínosem je utřídění myšlenek v hlavně, ovšem je to pravda, co se týče aplikace MindMeister je docela snadné s ním zacházet, nevýhoda je v tom, že není v češtině, nýbrž v angličtině a tak vám chvíli trvá, než si metodou pokus-omyl zjistíte způsob tvorby myšlenkové mapy. Na této aplikaci se mi líbí, že mohu vkládat i obrázky skrz internet.

6)
http://zpameti.cz/nastroje/myslenkove-mapy/

9. Wiki

1. Přidání informací o kurzu kreslení a jeho možnostech na internet.

2. Cílem je poskytnout informace široké veřejnosti o možnostech kurzu kreslení.

3. Pro tuto aktivitu jsem zvolila nástroj Wiki. Wiki je označení webů (nebo obecněji hypertextových dokumentů), které umožňují uživatelům přidávat obsah podobně jako v internetových diskusích, ale navíc jim také umožňují měnit stávající obsah; v přeneseném smyslu se jako wiki označuje software, který takovéto weby vytváří.

Wiki umožňuje vytvářet dokumenty kolektivně pomocí jednoduchého značkovacího jazyka za použití webového prohlížeče. Jedna strana ve wiki je označována jako „wiki stránka“, zatímco celá skupina stránek, které bývají obvykle značně propojeny, je nazývána „wiki“.
V tradičních wiki systémech je každá stránka reprezentována třemi způsoby: HTML kód, stránka jako výsledek zobrazení tohoto kódu prohlížečem a uživatelsky editovatelný zdrojový kód, ze kterého serverem vytváří HTML kód. Posledně jmenovaný formát, známý jako wikitext, je psán ve zjednodušeném značkovacím jazyku, jehož styl a syntaxe může být v jednotlivých implementacích odlišná.
O tomto nástroji jsem se již zmiňovala na svém PLE http://jablunkovamnfv.blogspot.com/search?q=wiki

4. Nástroj Wiki mi připadá docela složitý a popravdě mě moc nezaujal, ale přesto jsem si ho v rámci výuky vyzkoušela. Nejdříve jsem si založila jsem svůj vlastní osobní profil a získala jsem tak svou osobní kategorii svého digitálního portfolia. Dále jsem pak ve svém profilu jsem založila podkategorii s názvem Závěrečná práce. V rámci další podkategorie se objeví mnou vytvořená stránka Kurz kreslení, kde uvádím jak styly kreslení tak i techniky, které se dají využít a které vyučujeme. Odkaz http://digiport.vsb.cz/index.php/Kategorie:Dig-I-Port_JABLUNKOV%C3%81_Martina


5. Výhodou je možné využití wiki jako znalostní databáze, diskuse o problémech nebo projektech a také můžeme vytvářet hierachii svých tvůrčích aktivit.

6.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Wiki

8. YouTube

1. Vytvořit video z fotografií z kurzu, které bude sloužit k prezentaci tohoto kurzu.

2. Cílem je vytvořit prezentaci kurzu, která bude sloužit k představení pro širokou veřejnost.

3. YouTube je největší internetový server pro sdílení video souborů. Od svého založení v únoru 2005 nabízí YouTube miliardám uživatelů možnost objevovat, sledovat a sdílet vlastní videa. Zároveň poskytuje fórum, pomocí kterého mohou uživatelé informovat a inspirovat ostatní všude po světě, a slouží jako distribuční platforma pro tvůrce vlastního obsahu a velké i malé inzerenty. Musím také připomenout, že YouTube je mimo jiné solidní příklad webového sídla, které naplňuje myšlenky webu 2.0. YouTube lze rovněž definovat jako portál pro sdílení videa a z hlediska technologie přenosu videí jej lze zařadit mezi stránky používající poupravené progresivní stahování. Z hlediska výstavby stránek se portál YouTube sestává hlavně z AJAXu., Pythonu a vestavěného přehrávače Flash Player od firmy Adobe. V základu lze říci, že YouTube přijímá tyto formáty - .3gp, .avi, .mp4, .flv, .mkv, .mov, .mpeg, .mpg a .wmv. Myslím, že s drtivou většinou už se znám a určitě nejsem sama.

4. Jednotlivé fotografie z kurzu jsem nejprve otevřela v aplikaci Picasa a vytvořila jsem z nich film s hudebním podkladem. Hotové video jsem následně opět přes aplikaci Picasa nahrála na YouTube. Odkaz na toto video
http://www.youtube.com/watch?v=VvZ2R8RaEBY



5. Velkou výhodou Youtube je, že tam můžeme nahrávat a pouštět si videa z celého světa. Videa bývají velmi různých zájmů od zábavy až po učení cizích jazyků. Já nejčastěji využívám videa pro přehrávání hudby. Nejlépe se mi učí, kdy si objasním nástroje, se kterými sem předtím nikdy nepracovala.

6.
http://ikaros.cz/kdyz-se-rekne-youtube/



7. Doodle

1) Výběr schůzek kurzu kreslení.

2) Díky vhodnému nástroji  se sestaví a následně rozešlou návrhy, kde si každý může vybrat vhodný čas a den, který se jim nejvíce hodí.

3) Pro tuto aktivitu jsem si vzolila nástroj Doodle, se kterým se pracuje opravdu jednoduše. V prvním kroku vytvoříte návrh dat a možných časů schůzky či hlasování a jeho možností, následně pošlete odkaz přátelům. Lidé pak mohou zaklikávat data, časy, možnosti v hlasování, které se jim hodí a pokud tvůrce hlasování vyplnil svůj e-mail, tak je jeho prostřednictvím informován o každé změně. Jak kdo hlasoval se zobrazuje přehledně v tabulce, ze které je možné rychle rozpoznat a vybrat termín, který se hodí nejvíce osobám. Každé hlasování obsahuje doprovodné informace jako je počet účastníků, nejoblíbenější volby, hlasy pro, poslední aktivita. Je možné i vkládat komentáře.

Doodle se velmi dobře hodí při plánování pracovní schůzky, které se má účastnit více lidí, při organizování rodinné sešlosti, nebo i jenom, když se snažíte s přáteli dohodnout, co budete dělat o víkendu. Doodle je velmi jednoduchý on-line nástroj, který jak už jsem uvedla je určený k usnadnění plánování schůzek, jednání, rodinných sešlostí, prostě akcí všeho typu. Nabízí také možnost vytvořit hlasování o různých věcech.

4) Vytvořila jsem na www.doodle.com malý návrh na konání schůzek, kde si účastníci kurzu budou moci vybírat z určitých dnů, které jsem jim předem nastavila. Mohu jim ho posílat na e-maily, nebo jim postačí dát odkaz: http://www.doodle.com/m4amsq85wvy9rbhy



5) Největší výhodou je, že se kvůli konání různých akcí, nemusíme složitě domlouvat, ať už osobně nebo pomocí emailů, a ještě k tomu s každým zvlášť. Díky této aplikaci stačí jen rozeslat odkazy, každý jen zaklikne určitý den a dá uložit. A pak stačí jen vyhodnotit, které dny dostaly největší počet a dát jim vědět.

6. Google Sites

1) Založení webových stránek

2) Cílem této aplikace je kromě jiného i upozornění veřejnosti, na existenci kurzu. Snad každá firma a každý kurz v dnešní době musí mít své internetové stránky. Díky nim se dozví to, co ze začátku budoucí účastníci kruzu potřebují vědět. O čem vlastně daný kurz je, na co se zaměřuje. Obsahují také přihlášku ke stažení.

3) Pro tuto aktivitu jsem zvolila Google Sites, který ale není žádnou novinkou. Internetová jednička tento nástroj provozuje již poměrně dlouhou dobu a postupně jej vylepšuje. Zatímco svým primárním vzezřením byla zaměřena spíše na firmy, dnes se snaží oslovit i běžné uživatele, například rodiny.
Jednou ze zmíněných inovací jsou například šablony, které vám mohou sloužit jako inspirace a ulehčit vám práci s návrhem webu.

Vytvoření webových stránek není nijak zvlášť složité, i když není ani tak lehké jako založení blogu. Opět set o děje přes účet na googlu. Na vrchlí liště hlavní stránky googlu si stačí najít odkaz Weby a kliknout na něj. Dál se objeví na levé straně červný obdélník "vytvořit" a pak už jen řídíme podle toho, co po nás chtějí vědět, jako např. vyberte si šablonu, pojmenujte svůj web, a zvolte umístění webu.
Více naleznete na mém blogu
http://jablunkovamnfv.blogspot.com/

4) Založila jsem webové stránky kurzu kreslení, kde si mohou zjistli základní informace a také si stáhnout přihlášku na kurz. Odkaz: https://sites.google.com/site/nmvkurzkresleni/


5) Nástroje tohoto typu umožňují dosáhnout poměrně pěkných výsledků s minimálním úsilím, ale s tím přichází určitá úskalí a omezení. Předně je to omezená variabilita vzhledu. Něco je možné měnit, upravovat, ale většinou máte na výběr několik málo šablon a weby vypadají pak velmi podobně. Dále je to nižší šance zasáhnout do HTML kódu webu. Zvláště Google takto omezuje možnost nějakého svévolného přidávání aplikací třetích stran.


6) http://www.dsl.cz/clanek/1642-jak-na-webovou-stranku-s-google-sites

5. Google Docs

1)  Vytvoření dokumentu a sdílení základních informací o kurzu kreslení.

2) Cílem je vytvořit dokumet, kdy všichni učastníci kurzu obdrží odkaz na tento dokument, který budou následně doplňovat o další informace, popřípadě mohou psát dotazy a jiné mohou na ně odpovídat.

3) Pro tuto aktivitu jsem si zvolila Google Docs. V Google docs se dají vytvářet a sdílet textové dokumenty, tabulkové dokumenty, prezentace, pdf dokumenty, obrázky, videa a další. Úprava je podobná jako např. u dokumentů v Microsoft Office. Je nutná registrace, ale pokud už máte založený Google účet, stačí jen začít.

Vlastník dokumentu může určit, kdo bude dokument pouze číst a kdo ho může také upravovat. Při společné úpravě je výhodou jednoduchý chat přímo v dokumentu. Dokumenty se dají třídit do složek, filtrovat dle různých kritérií. K dispozici je také vyhledávání v dokumentech uživatele.

Umožňuje skupinám lidí sdílet dokumenty a spolupracovat na jejich vytváření online.

4) Pomocí Google Docs, jsem založila dokument, který obsahuje základní informace o kurzu a který obsahuje také odkaz na přihlášku do kurzu. Odkaz: https://docs.google.com/document/d/1EsINiieTqTNHQAzG2rRujkFx6QFGujN1MGOmvHm3rAc/edit?hl=cs#


5) Hlavním přínosem tohoto nástroje je hlavně skutečnost, že dokument je pořád na jenom určitém místě a jen ti, kteří mají povolené ho sdílet ho mohou upravovat. Díky tomu odpadá neustálé přeposílání s různými změnami, které bylo nezbytné udělat.

6) http://nastroje.knihovna.cz/katalog-nastroju/prace-s-textem/textove-procesory/google-docs
   

4. Moodle

1) Komunikace s účastníky kurzu a zadávání úloh.

2) Cílem je předat materiály účastníkům kurzu, které jsou potřebné k výuce kurzu kreslení.

3) Pro tuto aktivitu jsem zvolila nástroj Moodle. Slovo Moodle lze také považovat za sloveso, které popisuje proces líného bloumání od jednoho k druhému, dělání věcí podle svého, hravost, která často vede k pochopení problému a podporuje tvořivost. V tomto smyslu se vztahuje jak k samotnému zrodu Moodlu, tak k přístupu studenta či učitele k výuce v on-line kurzech.

Moodle je softwarový balík určený pro podporu prezenční i distanční výuky prostřednictvím online kurzů dostupných na WWW. Moodle je vyvíjen jako nástroj umožňující realizovat výukové metody navržené v souladu s principy konstruktivisticky orientované výuky. Moodle umožňuje či podporuje snadnou publikaci studijních materiálů, zakládání diskusních fór, sběr a hodnocení elektronicky odevzdávaných úkolů, tvorbu online testů a řadu dalších činností sloužících pro podporu výuky. Více o moodlu a video o něm najdete na mém PLE
http://jablunkovamnfv.blogspot.com/2011/12/moodle.html

4) Pomocí Moodlu se mohou vkládat do kurzu různé materiály ve formě HTML stránek, různých souborů ke stažení, v rámci kurzu můžeme založit také diskuzní fórum, anekty, dotazníky a jiné podobné.

5) Výhody Moodlu jsou například snadný přístup studentů k online materiálům, neomezený čas na pochopení studijních materiálů, v rámci jednoho kurzu mohou existovat oddělené skupiny studentů, informování uživatelů o změnách v systému emailem. Nevýhodou naopak může být ze začátku pro studenty složitější orientace v systému, než ho pochopí.

6)
http://www.moodle.cz/
    http://www.elearning-praha.cz/moodle-e-learning/

3. Blog

1) Založení blogu

2) Cílem založení blogu je průběžně informovat účastníky kurzu kreslení o různých novinkách, vkládat různé zajímavé odkazy, jako jsou obrázky, videa. A kde může to samé vkládat i účastník kurzu. Vyjadřovat volně své myšlenky a názory, kde to ostatní účastníci mohou taktéž komentovat.

3) Založení blogu společně s internetovými stránkami považuji za základ. Blog je webová aplikace obsahující příspěvky většinou jednoho editora na jedné webové stránce. Nejčastěji, nikoli však nezbytně, bývají zobrazovány v obráceném chronologickém pořadí, (tj. nejnovější nahoře). Autor se nazývá blogger veškeré blogy a jejich vzájemné vztahy blogosféra.

Tento způsob osobní prezentace přišel na svět z odborných internetových vod a získává si stále větší popularitu mezi běžnými uživateli internetu. Zajímavé je, že podle zahraničních průzkumů tvoří nadpoloviční většinu bloggerů, tedy tvůrců blogů, mladé ženy. Ty využívají možnost vést si jednoduchý a atraktivní internetový deník, který je volně přístupný jak přátelům, tak i neznámým čtenářům.
Jednotlivé příspěvky jsou řazeny za sebou od nejnovějšího, je možné je řadit do kategorií podle tématu, může si je doplnit o fotografiemi, obrázky a odkazy na jiné materiály kdekoliv na internetu, která nás nějak zaujaly.
Zřízení si vlastního blogu nyní může zvládnout každý během několika minut bez nutnosti dalších registrací, placení poplatků a zajišťování webhostingu.
O blogu najdete také na mém PLE
http://jablunkovamnfv.blogspot.com/

4) Založila jsem přes blogger.com a přes svůj účet na Googlu blog, který je určen nejen pro účastníky kurzu, ale který si může prohlédnout i široká veřejnost. Zde je odkaz: http://kurzkresleninmv.blogspot.com/


5) Určitě je největší předností této aplikace fakt, že je zcela zdarma a je dostupný pro všechny. Každý kdo si chce založit blog si ho založit může a to bez větších problémů. Nedostatkem je pak nedostatečná grafika. Doporučuji pro všechny, kteří chtěji se světem něco sdílet, ať už jsou to různé pocity, zážitky, či znalosti!


6) http://www.wikipedie.cz/
    http://www.novinky.cz/internet-a-pc/9928-vite-co-je-to-blog.html

2. Web 2.0

1) Jednotlivé aktivity realizovat prostřednictvím internetových nástrojů.

2) Cílem pro každou aktivitu kurzu kreslení je zvolit vhodný internetový nástroj, který zlepší vnímání a celkovou prezentaci kurzu.

3) V současnosti je to pojem, který už nemůžeme ignorovat. Může to být i reklama, kterou mnoho firem využívá k propagaci své inovace, kde ukázat, že umí být pokroková. Ovšem odborníci se pořád nemohou shodnout na tom, jestli se skutečně rozšíří na celou síť z těch několika málo míst, které všichni zmiňují.
Web 2.0 vznikl jako důsledek nových technologií, které vedou k lepšímu využití informací.Na začátku své existence byl charakterizován jako posun od centralizovaného zpracování služeb k decentralizaci. Jako příklady se uvádí akamai a bit torrenty, encyklopedia britannica a wikipedie, osobní stránky a blogy, mp3.com a napster (nebo jiný P2P).

Web 2.0 jsou takové webové projekty, které používají technologie a principy namířené co nejvíce k uživatelům služeb, a to často tak blízko, že nechávají samotné uživatele, aby se sami podíleli na obsahu či tvorbě projektu. Nejčastěji se mezi typické web 2.0 projekty řadí různé komunitní servery, systémy pro sdílení, blogy, RSS agregátory a čtečky nebo slovníkové

projekty jako je wikipedie. Další informace nalezente na mém blogu http://jablunkovamnfv.blogspot.com/2011/10/web-20.html

4) Prostřednictvím Web 2.0 aplikací rozvedu možnosti efektivní komunikace kurzu.

5) Všechno to, co jsem si při daném tématu nastudovala se dá v podstatě shrnout jednou, sice krátkou, zato velmi výstižnou větou - Web 2.0 je interaktivní internet!

6)
http://suewebik.net/webove/web20-def.html
    http://www.symbio.cz/slovnik/web-2-0.html

1. Nové paradigma vzdělávání

Paradigma – Pojem v teorii vědy označující systém názorů a pravidel určujících, co se má zkoumat, jakým způsobem a jak je zapotřebí interpretovat výsledky.

Rozvaha o pojetí výchovy, vzdělávání i vzdělávání učitelů  ve vztahu k měnícím se podmínkám dnešního vzdělávání ve společnosti poukazuje na nová možná pojetí (koncepce) učitelství.
Paradigma ve vzdělávání nám říká, že roste potřeba na to, aby se studnet více zapojil do dění. Původní autor pojmu T. Kuhn si byl jistý, že ve vývoji vědeckého poznání existují paradigmata, tj. soubor nedokázaných, ale intuitivně všeobecně přijímaných předpokladů  a postojů, díky nimž se interpretují a hodnotí určité poznatky, problémy a metody a kritéria vědeckého poznávání.
A podle J. Průchy paradigma: „Definuje, co má být studováno, jaké otázky a jak mají být kladeny, podle jakých pravidel mají být interpretovány získané výsledky“. 

Sice upozorňuje na to, že ve vědách o člověku existuje vedle sebe vždy několik paradigmat a  že se vědci nikdy neshodnou v dané disciplíně na jednotném pojetí. Na druhé straně zdůrazňuje, že je velmi potřebné uspořádat teoretické poznání ve zvolené oblasti, protože nám pomáhá postupnému porozumění a pochopení určité oblasti skutečnosti, které je podmínkou toho, že můžeme skutečnost měnit a smysluplně ovlivňovat praxi ve vybrané zkoumané oblasti.

5) Paradgima je vlastně takové neustálé vzdělávání a pokroky, díky kterým se neustále vyvíjíme
jdeme kupředu. A to je ta největší výhoda!